Beugels, niet alleen in de mond!
U denkt waarschijnlijk net zoals ik eerst ook deed wanneer het ging over een nagelbeugel. Wat is dat nou precies, waar helpt het tegen en misschien nog wel belangrijker voor sommigen onder ons, doet het pijn?!
Wat is een nagelbeugel?
Een nagelbeugel kan van kunststof, metalen stripjes of staaldraad gemaakt worden. De nagelbeugel zorgt ervoor dat wanneer je een ingegroeide nagel hebt, je nagel aan de zijkanten omhoog worden gelift als het ware. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de nagel uit de nagelwand is, en dat je geen last meer hebt van je ingegroeide nagel.
Waarom al die verschillende materialen?
Afhankelijk van de klachten en het uiteindelijke probleem, kan er worden bepaald welk materiaal het meest geschikt is. Ook maakt het verschil wanneer de persoon last heeft van diabetes, reuma of vaatproblemen.
Hoe wordt een nagelbeugel geplaatst en doet dit pijn?
Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars vastgezet. De beugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm. De beugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn. Wat de pijn betreft, dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Over het algemeen wordt het plaatsen van een beugel niet pijnlijk ervaren, soms zelfs al direct verlichtend!
Zijn er vergoedingen?
Podotherapie wordt eigenlijk over het algemeen wel vergoed. Dit vanuit de aanvullende pakketten van de ziektekostenverzekeringen. Waarbij het eigen risico niet van toepassing is en vaak geen verwijzingen van uw (huis)arts meer nodig is. Vanwege meerdere voet gerelateerde beroepen is er nog wel eens verwarring over de vergoeding. Kijk hier voor een overzicht van vergoedingen per zorgverzekeraar voor podotherapie in 2017.